Knížky s nádechem asijských kultur

Jak už asi víte, k východním kulturám mám už nějaký ten pátek docela blízko, a stejně ráda si z jejich (nebo alespoň jimi inspirovaných) prostředí nebo mytologie i něco přečtu (ostatně, třeba Yasutaka Tsutsui už tu má článek sám pro sebe). No a vzhledem k tomu, že už se mi tu pár přečtených exemplářů nashromáždilo, řekla jsem si, že by byl možná čas na nový tematický knižní článek. ;)

Stejně jako u většiny podobně laděných článků už předem počítám s tím, že se časem budou ta prázdná místa aktualizovat a možná i rozšiřovat.

Ale dosti tlachů, jdeme na to.

🎋🎍🎎🎏🎐🎑🥮🪔👘🏮⛩️🗼🏯🗻🥢🍶🥠🌸🐉👹👺

×××

Série Gumiho

Prostě lišky, co si budeme :D (Gumiho je v podstatě korejská verze Kitsune). Ale teď už vážně, v podstatě se jedná o velmi čtivé urban fantasy s různou nadpřirozenou havětí (takže nejen lišky) žijící (a živící se) vedle lidí z korejského prostředí (za velké plus považuji zahrnutí rejstříku použitých korejských výrazů, oslovení a podobně, které vám, obzvlášť, pokud jste laik, čtení výrazně usnadní, ale třeba i vysvětlení korejských věků, které mohou být pro nás Evropany docela matoucí ^^").

×××

Once Upon a K-Prom

Rom-com s náhledem do ne vždycky až tak růžových životů K-popových idolů? Upřímně, není to úplně něco, po čem bych prvoplánově sáhla (K-pop jde až na pár konkrétních písniček zcela kolem mě), ale líbila se mi obálka a od autorky už mám něco přečteno, tak jsem si řekla proč ne. A ona to nakonec byla velice milá a sladká jednohubka, která se mi vysloveně trefila do nálady. :3

×××

Série K-pop Confidental

Nevím, nakolik přesně tahle sonda do odvrácené strany korejského showbusinessu (nebo obecně asijskému showbusinessu, ona to není jenom čistě korejská záležitost) odpovídá realitě, ale upřímně doufám, že realita není ještě horší, protože už tohle je dost síla (a pořád nedokážu pochopit, že by tohle někdo chtěl podstoupit dobrovolně, a holky tuplem). Třpytivé pozlátko, pod kterým se skrývají hodiny a hodiny dřiny, nelidské diety, veřejné shazování, tlačení do toho, abyste vypadali jako de facto neexistující ideál, prostě komadování, celkem brutální šikana a prakticky kompletní kontrola nad vašimi životy, nemluvě o fanoušcích (pokud to tedy dotáhnete až k debutu, což rozhodně není zaručené), kteří si myslí, že jim patříte ... wow, just wow. Tuhle stránku Asie orientovanou na neustálé soutěžení a výkon asi nikdy nepochopím. A u prvního dílu fakt hodně cením K-popový slovníček, bez něj bych byla docela v háji. ^^"

×××

XOXO

Opět Korea a K-pop, ale také violoncello, konzervatoř a hudba celkově. A asi jsem zase jednou fakt ráda za schopnost číst v angličtině, protože mi stačil jeden jediný náhled na českou verzi a NOPE, ty přepisy jmen mi stále trhají oči stejně jako u japonštiny, fakt to nedávám. ^^" A ano, sice to byla zase tak trošičku instalove a jsem přesvědčena o tom, že většina věcí by se v reálném světě rozhodně takhle prakticky lusknutím prstů nevyřešila, ale i tak to byla čtivá jednohubka. :)

×××

ASAP

Stejné zasazení jako XOXO, ovšem tentokrát s jiným párem. A opět je to čtivá jednohohubka, ve které se problémy a překážky oproti reálnému světu zase vždycky tak trochu trochu zázračně vyřeší jako mávnutím kouzelného proutku. Nehledě na to, že si úplně nejsem jistá, že by zrovna v Koreji ženským idolům procházela konzumace mastné pizzy, smažených kuřat a podobně. ^^"

×××

The Girl Who Fell Beneath the Sea

Ačkoliv jsem to už několikrát četla a i mi to bylo potvrzeno slovně, tak můžu potvrdit, že tahle knížka má doopravdy hrozně podobné vibes, jako mé milované Spirited Away (obdobně kouzelný Spirit World, jen tedy v tomhle případě korejský a na dně moře, ale i tak si ten ghibliovský vizuál nešlo úplně odmyslet :'3) ... a nemůžu si pomoct, já si u toho jakože fakt hodně ňuchňala (draci ... DRACI!!! *A*). Tohle se mi prostě fakt dokonale trefilo jak do vkusu, tak do nálady.

×××

A Thousand Steps into Night

Moc pěkné a povedené japonskou mytologií inspirované fantasy, ze kterého jsem hodně často měla podobný pocit jako z Inuyashi (jen tedy bez té moderní roviny) nebo z ghibliovských fantasy počinů ... bozi, démoni, duchové (a to jak ve významu spirits, tak ghosts), mniši, lovci démonů, prokletí a akurátní dávka feminismu a girl power ... a taky boží chlapec, co je vlastně straka, ve všech významech. ♥ To všechno a ještě mnohem víc najdete uvnitř.

×××

A Bright Heart

Knížka, která začíná zradou a násilnou smrtí hlavní hrdinky, a pokračuje tím, že hrdinka dostane ještě jeden život, ve kterém má možnost udělat věci tak, aby vedly k jinému výsledku a pomstít se? Tohle mě bavilo moc. Svět inspirovaný starou Čínou, hrdinka, která z chytré, ale tak trochu naivní zamilované husičky dospěla do někoho, kdo se nebojí ukázat zuby, pomsta, fakt hodně (nejen, ale hlavně) intrik na císařském dvoře, trocha magie a romantiky ... a taky naprosto úchvatná obálka, co si budeme. *A*

×××

Série To Gaze Upon Wicked Gods

- Soon -

×××

Série The Celestial Kingdom

Tak, vážení, přesně takhle si představuji perfektní fantasy. Krásně zpracovaný příběh z čínské mytologie (což už si ale bystřejší čtenář tak nějak odvodí z názvu, ale co, všichni nejsme stejně znalí :D) s propracovaným světem a příběhem, který je jednak rozdělený do částí a jednak se odehrává v řádu let, takže nic není uspěchané ani nedotažené. V tomhle případě skutečně ty překrásné obálky odpovídají i kvalitě obsahu. *-*

×××

An Arrow to the Moon


Anotace slibuje reinterpretaci Romea a Julie, a v podstatě je to pravda (minimálně tedy rodiče na obou stranách bych velice často profackovala), když si připočtete mýtus o měsíční bohyni Chang'e, špetku čínské historie týkající se první dynastie a císaře Qin (takže terakotová armáda a tak) a spoustu magického realismu. A co velmi cením je i to, že se příběh odehrává v devadesátkách, ne v současnosti, takže pro mě jakožto devadesátkové dítě to v určitých aspektech bylo takové milé retro. :3

×××

Série The Book of Tea

Intriky na císařském dvoře, politické machinace, nerovnost a magie spojená se starodávným uměním přípravy čaje, to je jen část toho, co pod těmi nádhernými obálkami najdete (ale vážně, proč jsou prakticky všechny knížky s asijskou tematikou tak vizuálně nádherné? *A*) Tohle hodně povedené fantasy je opravdu plné čaje (ne nadarmo jsem ho interně překřtila na Čajového MasterChefa), samozřejmě i jídla, co se k němu hodí, takže jak jinak, budete mít hlad ... a taky jedů, a čínské přírodní medicíny obecně (na konci také kromě výslovností jmen, místních názvů a tak najdete seznam zmiňovaných a používaných ingrediencí, což je super :3).

×××

Song of the Six Realms

- Soon -

×××

Série Guardians of Dawn

Je z toho hodně cítit ten odkaz na Sailor Moon, ale i snaha o takové ty typicky anime gagy, u kterých si nejsem jistá, jestli tady fungují ... zatím mi přijde, že spíš ne a moc mi k tomu nesedí (stejně jako ta až přeháněná diverzita, fakt to není jako s Pokémony, nemusíte je nutně pochytat všechny). Na druhou stranu nechci soudit celou sérii podle prvního dílu, takže uvidím, jakým směrem se to nakonec bude ubírat.

×××

Série Song of the Last Kingdom

- Soon -

×××

Série Kingdom of Three



- Soon -

×××

The Water Outlaws

- Soon -

×××

Série Before the Coffee Gets Cold


Tyhle knížečky jsou hrozně zvláštní (a výrazu hrozně zvláštní v tomto kontextu rozumějte hrozně japonské, výstižněji se to prostě definovat nedá). Jedná se o několik příběhů z jedné zapadlé malé kavárničky, o které koluje legenda, že vám umožní cestovat v čase ... a ona je to skutečně pravda. Ovšem ono cestování v čase má několik pravidel, které musíte dodržet, jedno z nejdůležitějších je to, že máte omezený čas - dokud vám nevystydne káva. A celé to čtení je v podstatě stejně hořkosladké, stejně jako ta káva.

×××

Série The Kamogawa Food Detectives

Zapadlá malá restaurace spojená s detektivní kanceláří, která dokáže znovu vytvořit jakékoliv jídlo z vašich vzpomínek? Pokud se vám zdá, že vám premisa téhle série trochu připomíná Before the Coffee Gets Cold, připadá vám to správně, ostatně to byl i důvod, proč jsem se na ni hned vrhla. :) Každý příběh je spojený s jedním konkrétním pokrmem, a přitom zatím ani jeden z nich není tak kulervoucí, jako je tomu u již zmiňované druhé série (což je v podstatě win-win situace, ne vždycky člověk potřebuje instantní trauma, že :'D) ... ale pozor. Asi u toho dostanete hlad.

×××

Série The Full Moon Coffee Shop

- Soon -

×××

She and Her Cat: Stories

Čtyři ženy, jejich kočky a jejich vzájemně propletené příběhy, které vás (obzvlášť, pokud jste kočkomil) zahřejí u srdce, aneb konečně zase něco, kde se dočkáte i kočičího úhlu pohledu a nebudete u toho brečet. :'3 Makoto Shinkai je mým velkým oblíbencem na poli anime (a pokud je vám jeho jméno známé, spojení s názvem knížky by vám i na tomto poli mělo být povědomé) a jak zjišťuji, mým oblíbencem bude zjevně i tenhle formát vzájemně propojených povídek.

×××

What You Are Looking For Is in the Library

Tohle je tak strašně pěkná a milá knížka ... žádné traumatizující zážitky nebo kulervoucí zvraty, prostě jenom několik vzájemně provázaných povídek a lidí, kteří v knihovně našli, co potřebovali, i když o tom v tu chvíli ještě ani nevěděli. Strašně příjemné čtení, které vážně pohladí po duši. :3 Ideální na dny, kdy si chcete u čtení odpočinout.

×××

The Cat and the City

Kaleidoskop příběhů lidí různých věků, pohlaví, postavení, kteří na první pohled nemají vůbec nic společného ... ale přesto je něco spojuje. Tokyo a jedna kaliko Bakeneko, která se jejich příběhy vine jako červená nit. Kromě toho, že má fakt krásnou obálku, tahle knížka také ukazuje Japonsko a Japonce i z té odvrácenější stránky a tak trochu se snaží nabourávat tu představu dokonalé Země zaslíbené, kterou má dost lidí (obzvlášť velká část otaku) stále vysněnou a zakořeněnou.

×××

Kočka na cestách

Příběh z pohledu nalezeného kocoura, kterému se jeho člověk najednou bůhvíproč snaží najít nový domov a objíždí s ním osoby ze své minulosti, ať už známé nebo příbuzné. Opět krásná obálka (včetně ilustrací uvnitř knížky) a čtení, které je v podstatě hrozně milé a lehké ale postupem času je vám z něj čím dál víc smutno ... až dorazíte na konec, a to už regulérně brečíte. :'3

×××

The Goodbye Cat

Setkání nejen se starými známými tvářemi z předchozí knížky této autorky (pokud se vám Kočka na cestách líbila, tak se vám určitě bude líbit i tahle), ale také s tvářemi novými, lidskými i kočičími, to vše najdete v několika povídkách, ze kterých se tato knížka skládá a které potěší nejednoho kočkomila ... ale pozor, obávám se, že stejně jako já budete mít na krajíčku už na konci první. :'3

×××

Série Tokyo Ever After

Že je to prakticky japonská verze Deníku princezny? Je. A vadí to? Vůbec. Ono se totiž nemusí pořád jenom přicházet s novými neotřelými nápady, někdy bohatě stačí, když je to čtivé a člověk si u toho odpočine. Tady je navíc krásně vykreslený ten pocit, že ani pro jednu stranu (v tomto případě Japonsko vs. USA) nejste dost (doplňte si dle libosti) a to, že být členem jakékoliv monarchie je v určitém směru spíš prokletí než výhra. A taky jsou tam různé prvky japonské kultury zahrnuty a vysvětleny takovým nerušivým a nenásilným způsobem. No a ty nádherné obálky, ty jsou kapitolou samy o sobě! ♥

×××

Death by Bubble Tea

Velice příjemná mystery jednohubka, u které budete mít pravděpodobně fakt hlad ... nebo alespoň chuť na nějakou dobrou čínu a bubble tea (jo, i přes ten název). Kromě toho, že tu není fakt žádná romantika ani romance (zázrak!) a ani jedna z hlavních postav není teen (další zázrak!) velice oceňuji i to, že na konci knížky se nacházejí dva recepty na pochutiny, které se v knížce objevují. To je taková fakt milá třešnička na dortu. :3

×××

The Surprising Power of a Good Dumpling

Tvrdá makačka znamenající práci v restauraci, nenápadný každodenní rasismus nejen z pozice imigranta, ale i v rámci vlastního etnika (asi by mě to nemělo překvapovat, ale to dělení na dobré a špatné Asiaty mě fakt docela zarazilo, stejně tak jako označení "banana", případně "egg" ... wow, just ... wow) a stigmatizace psychických poruch a nemocí ... tahle knížka je pod tou rozkošnou obálkou vlastně docela maso (pár konkrétních momentů bylo trošičku moc už i na mě, ale vím, že tam být potřebovaly). Ovšem maso, které se moc pěkně čte.

×××

Convenience Store Woman

Ano, tahle knížka skutečně nemohla vzniknout jinde, než v Japonsku ... a to je asi to nejvýstižnější, co se o ní dá říct (pokud víte, tak prostě víte). :D Osobně mi vážně hodně připomínala Eleanor se má vážně skvěle, která je taky šílená a v podstatě hrozně depresivní dost podobným způsobem (it's kinda funny, until it's not :'D). Jen tedy tady z toho cítím větší satiru a kritiku společnosti. A ta obálka je *chef's kiss*. ^3^

×××

Confessions

O filmové verzi Confessions neboli Kokuhaku už zde taky padlo víc než pár slov (protože dojem byl opravdu hluboký) a právě ta mě dostrkala k tomu, abych si lehce znepokojivý a morálně velmi rozporuplný příběh epické pomsty jedné paní učitelky pořídila i v knižní verzi (a také to byla má úplně první cizojazyčná kniha objednaná z Book Depository). A ano, je to skvělé a skutečně to stojí za to ... a to nejen pro učitele nebo studenty učitelství. 8D

×××

Lonely Castle in the Mirror

Přiznávám, že u téhle knížky jsem měla docela dlouhou dobu problém se začíst ... ale jakmile se věci začaly dávat do pohybu a dílky skládačky do sebe začaly postupně zapadat, už to bylo o něčem úplně jiném. Ono to totiž ve své podstatě není úplně jednoduché čtení a o tom, jak to v japonském školství vypadá s nějakou prevencí psychických problémů studentů, šikanou a podobně taky víme svoje, že. Tomuhle příběhu by zkrátka (i se vším tím magickým realismem ... nebo právě především pro něj?) strašně moc slušel manga formát, úplně ho vidím před očima. A jelikož prakticky čerstvě existuje ve formě celovečerního anime filmu, jsem na něj teď obzvlášť zvědavá.

×××

A Magical Girl Retires

Devětadvacetiletá žena topící se v narůstající částce nesplaceného úvěru na kreditce poté, co během pandemie covidu přišla o práci, který se rozhodne skončit skokem z mostu, aby zjistila, že je magická dívka? Která se svým talismanem v podobě kreditky musí s dalšími magickými dívkami po celém světě spojit síly proti finálnímu bossovi, kterým není nic jiného než změna klimatu? Kraťoučká novelka, která je ovšem velice aktuální a pokud máte rádi mahou shoujo tematiku, ať už v klasické nebo i lehce parodické podobě, je to must-read. A ta obálka a ilustrace uvnitř? Jedním slovem boží. ♥

×××

Nothing But Blackened Teeth

Staré japonské sídlo z éry Heian vybudované na místě posledního odpočinku nevěsty a ostatků dalších dívek, které se obětovaly, aby jí dělaly společnost, partička zahraničních blbečků, pro které je tohle creepy místo samozřejmě tím nejideálnějším místem pro předsvatební oslavy a svatbu samotnou, a, jak už ostatně napovídá obálka, Ohaguro-Bettari. Yōkai jsou zkrátka fajn a i když je tenhle horůrek dost wtf (a to jakože FAKT hodně), do šedivých podzimních dní je jako dělaný.

×××

Gejša

První knížka z tohoto článku, kterou jsem četla a kterou mám pořád stejně ráda, stejně jako film. Ovšem oproti němu je knižní verze mnohem syrovější a u té odvrácené strany toho, co znamenalo být tou okouzlující krásnou gejšou, jde mnohem víc do detailů (a co si budeme, není to ani krásné, ani okouzlující). Ten kontrast toho pozlátka a toho, co se skrývá za ním a co všechno k němu vedlo, je zkrátka pořád fascinující.

×××

Pachinko

Jelikož seriálová adaptace Pachinka byla jedním z hlavních důvodů, proč tenhle článek vůbec existuje, bylo jasné, že se dříve či později dostanu i ke knižní předloze. A stejně jako seriál, i tenhle pohled na čtyři generace jedné korejské rodiny v průběhu dvacátého století (a tím pádem i všech historických událostí, které se tohoto období týkají, namátkou jednom japonská nadvláda, druhá světová válka nebo korejská válka) a vším (často až brutálně nespravedlivým), čím si musely projít, stojí za to.

×××

Kiki's Delivery Service

Mladá čarodějka Kiki se svým černým kocourkem Jijim, kteří se v rámci zkoušky dospělosti zcela sami vydávají na rok žít do neznámého města u moře ... stejnojmenný film studia Ghibli zná snad každý, a nutno podotknout, že jeho knižní předloha je rozkošná úplně stejně. Obojí je klasika a obojí stojí za to. ♥

×××

Moje cesta do fantazie

Zaslouží si tady být útlá knížečka z našich luhů a hájů, ve které hraje podstatnou roli anime, speciálně Ghibli filmy? Rozhodně zaslouží! A nejen pro tu naprosto rozkošnou obálku. Celé je to takové feel-good (i když sem tam nenápadně vytrčí růžky něco ne až tak růžového), a obzvlášť teď v létě se to četlo fakt kouzelně, člověk má hned chuť vyrazit na nějaké lesní dobrodružství. Jen tedy škoda těch zbytečných překlepů (Fullmetal AlchemYst? Aučinky.).

×××

Série Six Crimson Cranes

Krkavci, labutě ... a teď už i jeřábi. :D Z toho už je asi zřejmé, o jaký retelling šoupnutý do asijského prostředí a estetiky (draci a jejich perly, kvetoucí švestky, atd. atd.) se jedná. Ale jedná se o retelling velice povedený a hrdinka tady skutečně nic nemá zadarmo jako mávnutím magického proutku, ale musí si to hezky všechno oddřít. A taky bonus za magicky oživeného malého origami jeřába jménem Kiki. ♥

×××

Her Radiant Curse

Jedná se o prequel Six Crimson Cranes, ovšem neočekávejte villain origin (protože pokud jsme sérii Six Crimson Cranes četli, tak víme, jak to ve skutečnosti je, že), nýbrž příběh o neobyčejné síle jednoho sesterského pouta. A taky spoustu hadů a tygrů.

×××

Série The Blood of Stars

Pořád marně přemýšlím, na co že to je vlastně retelling ... Mulan? Akorát se šitím? Kdo ví. Každopádně už tu byl Čajový MasterChef, a jelikož si nejsem jistá, jestli existuje soutěž, ve které se šijí technicky neproveditelné věci, nedodám název, ale pokud existuje, bylo by to tohle. A mám-li být upřímná, oproti Six Crimson Cranes (ačkoliv universum zůstává stále stejné) je to takové klišovitější (dokonce tam mají svou soft verzi Darklinga), ale i tady si hrdinka musí prakticky doslova projít peklem. Jen je zkrátka poznat, že tahle autorčina duologie je starší a dost věcí se tam ještě nepodařilo úplně vychytat.

×××

Série Iron Widow

Páni, tak tohle byla jízda! A navíc tedy ještě celkem dost drsná, to jsem ani nečekala (vážně, tady je to jedno trigger warning za druhým). Kombinace moderních technologií s tradiční čínskou kulturou funguje překvapivě dobře, inspirace Darling in the Franxx (které jsem sice neviděla, ale člověk o těch zajímavých pilotujících pozicích leccos pochytí i tak :D) je sice dost zřejmá, ale stejné by se dalo říct prakticky i o Power Rangers nebo prostě mecha žánru. Už dlouho jsem nečetla nic s takhle nechutně misogynním systémem (protože tou klasickou čínskou kulturou jsou zde míněny třeba i takové mňamky, jako jsou lotosové nohy aneb mrzačení malých holčiček), hrdinkou, která dělá čest titulu The baddest bitch a nebojí se jít přes mrtvoly (doslova, ehm) a nejlepším možným řešením milostného trojúhelníku (spoiler: ve stylu Sense8 8DDD). A zatraceně jsem si to užila!

×××

Série The Radiant Emperor

- Soon -

×××

Série The Poppy War

- Soon -

×××

Série DFZ

- Soon -

×××

Série Shamanborn



- Soon -

×××

Série These Violent Delights

Ano, i tenhle gangsterský retelling Romea a Julie s kapkou vědecké fikce si tady zaslouží být ... dokonale z něj na vás dýchne dekadentní atmosféra Šanghaje druhé poloviny dvacátých let minulého století, včetně narůstajícího napětí nadcházejících (i předcházejících) historických událostí, čínskému komunismu pomalu vystrkujícímu růžky a konfliktu mezi tradicemi a moderním světem.

×××

Série Foul Lady Fortune

 

Stejné universum, stejné geografické zasazení, jen už začátek třicátých let dvacátého století, takže na obzoru visící hrozba japonského imperialismu (a celkově dusno před pomalu se blížící druhou světovou válkou), ale také tichý boj mezi čínským komunismem a nacionalismem ... a tedy voila, už ne gangsteři, ale nájemní zabijáci a špioni, často dvojití nebo i trojití. A také spousta starých známých z předchozí duologie, kterou si tedy doporučuji projít jako první, je to celé poměrně dost provázané.

×××

Série Flame in the Mist

Feudální Japonsko, kodex bojovníka a samurajové, pro které je čest nade vše ... a taky trochu inspirace Mulan se špetkou magie, ve které snad všechny ženské postavy nejsou žádné křehké květinky (nejen hlavní hrdinka Mariko, které se třeba jen tak mimochodem podaří vynalézt vrhací hvězdice a kouřové bomby, nehledě na to, že z vlastního rozhodnutí jako neprovdaná přišla o věneček, if you know what I mean), ale spíš mají dost všeho toho chlapského bullshitu a toho, že by jejich život měl řídit někdo jiný. A prostředí lesa s youkai je vždycky moc fajn, co si budeme. :3

×××

Tak to je prozatím všechno. Jak můžete vidět, některé jsem četla v češtině, některé v angličtině, některé exempláře mám reálně v knihovně, ale většinu z nich jsem si nasyslila v podobě e-booků. Je to v podstatě i hodně velký žánrový mišmaš, ale třeba někomu poskytne inspiraci, když zrovna nebude mít co číst. :3

Komentáře

  1. Jé, "Než vystydne káva" jsem dostala od kolegyně na Vánoce :D "Kočku na cestách" jsem si taky nedávno koupila, ale ani jedno jsem zatím nečetla. Z těch samotných obálek a popisu mám ale hrozné cozy vibes.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nooo, ono to není vysloveně úplně pozitivní čtení, ani jedno, takové fakt hořkosladké ... ale čte se to pěkně, to na věci nic nemění. :'3

      Vymazat
  2. Kočku na cestách jsem si půjčila před Vánocemi z knihovny s tím, že to bude podobně lehké čtení jako Kočičí host a nakonec jsem taky jen horko těžko zadržovala slzy. :D Ale moc se mi líbila ústřední postava kocoura a jeho interakce s ostatními zvířaty.
    Druhou knihu v sérii Before the coffee gets cold jsem si impulzivně pořídila přes Book Depository, když jsem si kupovala něco jiného a knížka u nás ještě k dispozici nebyla, ale stále jsem se k ní nedostala, zčásti asi i proto, že bych to ráda četla popořadě, ale první díl ještě stále pořízený nemám. :D
    Nevím, zda už si je nečetla, ale za sebe můžu z novějších knih doporučit Noc na galaktické železnici a Za sklem, což je taky kniha, která nemohla vzniknout nikde jinde než v Japonsku. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za tipy! Zběžně jsem se koukala a ta druhá je prý hodně podobná "Eleanor se má vážně skvěle", která se mi hodně líbila, takže na tu se určitě někdy v blízké době vrhnu.

      Vymazat
    2. Je pravda, že hlavní hrdinky si jsou dost podobné tím, jak trvají na pravidlech a nevnímají věci jen lehce naznačované, ale řekla bych, že celkové vyznění obou knih je jiné, přijde mi, že Eleanor se má vážně skvěle je přece jen nakonec docela vřelé čtení i přes to těžké téma, které zpracovává, kdežto v Za sklem tak na mě nepůsobilo, ale je to hodnocení čistě subjektivní. :)

      Vymazat
    3. Jo, tak tohle bylo mnohem depresivnější než Eleanor. 😅

      Vymazat

Okomentovat

Moc mi tady nemaluj, napiš komentář a upaluj! 🎀

Populární příspěvky z tohoto blogu

Přineste hřebíky, už je tady zas