Dýňová sezóna zahájena aneb přikrytý dýňový koláč

Mám takové malé předsevzetí, že každý rok chci zkusit udělat něco nového sladkého z dýně ... nebo alespoň lehce upraveného. A jelikož mám konečně správně vysokou koláčovou formu, mohla jsem zrealizovat "prcičkovský" (pardon za to přirovnání, ale takhle snad každý bude vědět ^^") koláč, ale s dýní. 🥧🎃

Na těsto budete potřebovat 300 g hladké mouky, 180 g másla (nebo máslového tuku), 2 lžičky prášku do pečiva a špetku soli. Na náplň pak dýňovou dužinu (množství i druh nechávám na vašich preferencích a na velikosti nádoby, ve které budete koláč dělat, osobně jsem zpracovala vydlabanou dužinu z jedné mexické dýně, kterou jsem měla v mrazáku od loňského Halloweenu), hrst sušených meruněk, podle chuti třtinový cukr, citronovou šťávu (nebo citronovou kůru) a dýňové koření (pokud nemáte, stačí skořice, ale PS je PS, co si budeme).

Dýňovou dužinu si nakrájíme na menší kostičky, trochu podlijeme vodou a podusíme. Podle chuti osladíme, ochutíme citronovou šťávou a dýňovým kořením. Vaříme, dokud nebudeme mít ze směsi hustou kaši, ostavíme, vmícháme na kousky nakrájené meruňky a necháme vychladnout. Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi tří lžic studené vody uhněteme těsto a rozdělíme ho na dva díly (trochu větší díl na korpus, trochu menší na horní placku. Větším dílem vyplníme vymazanou a vysypanou koláčovou formu nebo menší plech a naplníme vychladlou dýňovou kaší. Z menší části těsta si podle tvaru a velikosti formy nebo plechu vyválíme a vyřízneme placku, kterou překryjeme celý vršek. Okraj přimáčkneme vidličkou, v prostředku uděláme několik zářezů a pečeme ve vyhřáté troubě.

Vzhledem k tomu, že jsem s menšími úpravami tak trochu zrecyklovala jeden starší recept, výsledek je víc než obstojný, a to jak vizuálně, tak i chuťově. :3 Rozhodně jsem ho tedy nedělala naposled.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas