Co s dýňovou dužinou aneb Halloweenem inspirované papů
Rozhodla jsem se s vámi podělit o dýňové recepty, které jsou už ozkoušené a věřím, že by vám mohly k něčemu být ^^
Jen tak mimochodem, kdyby se náhodou našel někdo, kdo by tu začal pindat něco o propagaci amerických svátků na úkor našich Dušiček, tak má v zásadě dvě možnosti - buď si něco přečíst a nebo se sebrat a jít do hajzlu. Já Halloween neslavím proto, že je americký, slavím ho proto, že se mi prostě líbí. Kapišto?
Dýňový koláč
Na těsto budete potřebovat 150 g hladké mouky, 90 g másla, lžičku prášku do pečiva a špetku soli. Na náplň pak 400 g dýně, 2 jablka, skořici, citronovou kůru a mandle na ozdobu (můžete samozřejmě použít celé, podle mě jsou ale lepší nasekané na plátky. Tohle je základ, já však doporučuji do náplně přidat ještě hrst pokrájených sušených meruněk, které jsme si den předem naložili do rumu, nebojte se do náplně přilít i zbytek rumu, který nestačily nasát, koláči to dodá ještě lepší chuť :)
Dýňovou dužinu a oloupaná jablka si nakrájíme na kostičky, trochu podlijeme vodou a podusíme. Podle chuti přisladíme, ochutíme citronovou šťávou a skořicí. Vaříme tak dlouho, až budeme mít ze směsi hustou kaši. Z mouky, másla, špetky soli, prášku do pečiva a asi třech lžic studené vody uhněteme těsto, kterým naplníme vymazanou a vysypanou koláčovou formu nebo menší plech. Korpus pak naplníme dýňovou kaší, posypeme mandlemi a pečeme ve vyhřáté troubě.
Dýňová polévka
Na 4 porce budeme potřebovat 1 kg dýně, 40 g másla, 1 cibuli, 1 stroužek česneku, 1 l zeleninového vývaru, 1/5 lžičky mletého zázvoru, 1 lžíci citronové šťávy, 2 bobkové listy, 200 ml mléka, sůl, čerstvě mletý černý pepř a 4 plátky slaniny. Podle originálního receptu se má polévka před podáváním zdobit ještě kysanou smetanou a pažitkou. Bez smetany se rozhodně obejde, už bych jí tam nedávala a ani nedávám a čerstvou pažitku v tomto ročním období zkrátka nemáme.
V hrnci si rozehřejeme máslo, přidáme najemno nasekanou cibuli, po chvilce rozetřený česnek a osmažíme dozlatova. Přidáme na kostičky nakrájenou dýňovou dužinu, přihodíme do směsi bobkový list a podusíme. Přilijeme vývar, ochutíme zázvorem, citronovou šťávou, solí a pepřem a pod pokličkou vaříme 20 minut, až dýně změkne. Vyjmeme bobkový list, necháme polévku chvíli vychladnout, rozmixujeme ručním mixérem a přidáme mléko. Opečeme si dokřupava slaninu (místo plátků jí dělám nakrájenou na nudličky) a servírovanou polévku s ní ozdobíme.
Mě osobně se na dýni líbí její krásně oranžová barva a neskutečná variabilita pokrmů, které z ní můžete dobře zvoleným dochucením (sama dýně nějakou výraznou chuť nemá, prakticky je jako cuketa) vytvořit. Recept na koláč jsem našla někde na netu a polévku jsem pak vyčetla v takovém tom malém Billa katalogu, který občas vycházel, oboje už nějaký ten rok nazpět.
Když se vám bude chtít, vyzkoušejte je, vážně jsou vynikající :)
Komentáře
Okomentovat
Moc mi tady nemaluj, okomentuj a upaluj! 🎀