#MeToo, které má pořádně ostré zuby

Možná už přicházím tak trochu s křížkem po funuse, ale vzhledem k tomu, že mám pro trochu znepokojivé, ale hodně silné filmy trochu slabost (viz Kokuhaku pár let nazpátek), potřebuji ze sebe ty dojmy dostat. Ale o čem že je vlastně řeč? O počinu jménem Promising Young Woman.


Nechme stranou to, že vlna #MeToo je stále aktuální (neříkám, že je to úplně správně ve všech směrech a ve všech jednotlivých případech, ale JE to potřeba). A řekla bych, že spoustě příslušníkům mužského pohlaví se tenhle film nebude líbit. Hodně se jim nebude líbit. On je to totiž příběh o mladé ženě, která z určitého důvodu každý víkend v barech předstírá, že je totálně na sračky, nechává se sbalit a odvést náhodnými cizími  ̶p̶r̶e̶d̶á̶t̶o̶r̶y̶ milými chlapy, kteří v ní vidí jenom další snadný zářez, a následně je už bez předstírání konfrontuje (ani ne tak fyzicky, jako spíš psychicky, ono totiž bebínko na egu často udělá víc). A když se v jejím životě z ničeho nic znovu objeví člověk, který je jedním z hlavních důvodů, proč její život dopadl tak, jak dopadl a proč dělá to, co dělá, rozhodne se svůj cíl dovést až do úplného konce.

Je to skvělé, skvělé, SKVĚLÉ. Do úžasné barevné estetiky a ještě úžasnějšího soundtracku (Angel of the Morning už nikdy nebude mít stejný feel jako dřív) zabalená epická pomsta těm, kteří se rozhodli nad vším zavřít oči a strčit hlavu do písku, zamést pod koberec nebo své kostlivce bezpečně zamknout do skříně, protože už je to přeci dávno, a zničilo by jim to život, a přece byli děti (pokud jsi student medicíny a je ti 20+, tak sorry, vlak dětství už ti dávno odjel), a přece to byla party a tak to na party chodí (jako by to snad dávalo právo chovat se jako prase) a další porce typického obecně nezávazného blábolu.

Who need brains? They never did a girl any good.

Carey Mulligan je tady naprosto dechberoucí (pořád nemůžu z té scény s pokřikujícími dělníky). Často na hraně, kdy si říkáte, jestli už to přeci jenom z morálního hlediska není moc (ale když si uvědomíte tu druhou stranu, vyjde vám z toho, že v podstatě není ... oko za oko, zub za zub), abyste na závěr měli chuť pomalu aplaudovat ve stoje a otírat zbloudilou slzu.

Tohle je zkrátka jeden z filmů, u kterého vás nejspíš trochu zamrazí, ale budete o něm přemýšlet ještě hodně, hodně dlouho, protože vám prostě nedá spát.


You didn't think this was the end, did you?
It is now.

Komentáře

  1. Na tohle bych se hrozně chtěla podívat, kamarádka mi to už doporučovala taky! Asi dneska stahuju :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Doporučuju, myslím, že se ti to bude líbit. :D

      Vymazat

Okomentovat

Moc mi tady nemaluj, napiš komentář a upaluj! 🎀

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas