Ze zahradních darů aneb kakaové řezy s červenou řepou

Co bych to nepřiznala, i když na televizi jako takovou moc nekoukám, mám hrozně ráda různé lifestylové a vařící pořady, jako je třeba Herbář nebo Co naše babičky uměly a na co my jsme zapomněli. No a ve druhém zmíněném se nedávno objevila právě tahle buchta, která mě zaujala. A vzhledem k tomu, že jednak je červená řepa jednou z minima plodin, u kterých se letos na zahradě dá mluvit o sklizni, a jednak má mamka narozeniny, měla jsem důvod ji zkusit upéct. :)

Budete potřebovat 250 g červené řepy, 200 g celozrnné mouky, 150 g hladké mouky, 2 lžíce kakaa, 2 lžíce jedlé sody, 50 g krystalového cukru (v původním receptu je 200 g, ale to je na mě strašně moc, obecně dávám buď 50 g krystalu nebo pytlíček vanilkového), 1 vejce, 0,5 l kefíru a 1 dcl oleje. Na polevu pak tabulku hořké čokolády a 100 g změklého másla.

Řepu uvařte doměkka, nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte nahrubo. K nastrouhané řepě přidejte obě mouky, kakao, jedlou sodu, cukr, vejce, kefír a olej. Pořádně promíchejte, dokud vám nevznikne hladké těsto. Plech si vyložte pečícím papírem (nebo si vymažte a vysypte formu), nalijte na něj těsto a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 45 minut. Zatímco se řezy pečou, ve vodní lázni rozpusťte hořkou čokoládu a vmíchejte do ní máslo. Upečený dezert přelijte připravenou polevou, rozetřete a nechte vychladnout.

Za sebe osobně můžu říct, že červená řepa si s kakaem a čokoládou skutečně rozumí, protože ty chutě se k sobě neuvěřitelně hodí, a taky je to prostě taková podzimní kombinace, stejně jako třeba ta dýně. Navíc je to celé takové krásně vláčné, obzvlášť druhý den, a celkově mi to i chutí hodně připomíná ty patizonové Brownies.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas