Předhalloweenské pečení aneb dýňovo-kakaová bábovka

Doufám, že jste si nemysleli, že letos by se tu neobjevilo nic nového z dýně, že ne? 8D Tuhle výbornou bábovku jsem ochutnala vloni na halloweenském dýchánku a okamžitě si vyžádala recept, takže letos ji premiérově páchám sama. 🎃

Budete potřebovat 400 g polohrubé mouky, 75 g hladké mouky, 200 g cukru krupice (původní množství, za mě bohatě stačí polovina), 10 kypřícího prášku, 3 g jedlé sody, 300 ml kefíru, 300 g dýňového pyré (z dýně hokaido), 3 vejce, 90 ml oleje (ideálně nějaký chuťově neutrální, třeba řepkový), podle chuti dýňové koření (pokud nemáte, tak 10 g perníkového koření, 5 g skořice a 1/4 lžičky kardamomu) a 30 g holandského kakaa + 80 ml kefíru.

Nejdřív si připravte pyré - dýni omyjte, vydlabejte, nakrájejte a dejte na plech vyložený pečícím papírem péct na 180 až 200 stupňů horkovzduch přibližně na půl hodiny (chce to kontrolovat, abyste ji nepřipálili), po upečení dýni rozmixujte co nejvíc do hladka a nechte vychladnout. V jedné míse si smíchejte všechny suché ingredience, tedy mouku, cukr, kypřící prášek, jedlou sodu a koření. Do druhé mísy si rozklepněte vajíčka, lehce je našlehejte vidličkou a přilejte k nim kefír (to větší množství) a olej. Promíchejte, až se všechno spojí, a nakonec vmíchejte vychladlé dýňové pyré. Do mokré dýňové směsi postupně přidávejte suchou směs a vymíchejte hladké těsto. Polovinu směsi odeberte, přidejte do ní kakao a zbytek kefíru, a vymíchejte do hladka. Bábovkovou formu důkladně vymažte a vysypejte (můžete použít klasicky hrubou mouku, já raději dávám strouhaný kokos). Nejprve do formy nalijte polovinu kakaového těsta, na něj dýňové a nakonec druhou polovinu kakaového těsta - pokud chcete, aby byla bábovka hezky mramorová, ještě můžete nakonec těsto hezky po celém obvodu protáhnout špejlí. Pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů horkovzduch 45-50 minut, chce to zkoušet špejlí, jestli ještě lepí nebo ne.

Upečenou bábovku můžete před podáváním ještě pocukrovat, případně polít polevou nebo čokoládou, fantazii se meze nekladou. Díky kefíru je krásně vláčná, díky koření krásně voňavá a nejlepší je druhý den, když trochu zvlhne. :3

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas