Jednoduché kynuté lívance
Kynutého těsta se spousta lidí bojí, a přitom není proč. Samozřejmě, taky se mi jednou povedlo zavraždit kvasinky tím, že jsem dala těsto kynout do moc vyhřáté trouby a místo langošů pak měla tak trochu podrážky. Celá ta magie je v podstatě jenom o tom nezavraždit kvasinky a nechat pořádně vykynout. A i když jsou americké lívance rychlejší a méně náročné na přípravu, občas, když je čas, má člověk prostě chuť na tu kynutou klasiku, kterou dělám podle receptu od babičky. 🥞
Budete potřebovat 10 dkg polohrubé mouky, 3 polévkové lžíce jemných ovesných vloček (já si v poslední době oblíbila variantu 2 polévkové lžíce vloček plus 1 polévková lžíce mletého lněného semínka s kešu ořechy a dýní od Semixu, je v něm i skořice a je fakt hrozně dobré), 1 vejce, 250 ml mléka, 2 dkg droždí, špetku soli a cukr (dávám jeden pytlíček, co vám dají v kavárně, schraňuji je přesně za tímto účelem :D).
Nejprve si udělejte kvásek - mléko ohřejte tak, aby nebylo příliš horké, přidejte cukr, rozdrobte droždí a nechte chvíli vzejít. Mezitím si smíchejte všechny ostatní ingredience, přidejte kvásek, vymíchejte hladké tekutější těsto bez hrudek, nádobu přikryjte papírovým ubrouskem a nechte v teple alespoň hodinu kynout (klidně i déle). Pak už jenom na troše rozpáleného oleje nebo tuku dle vašich preferencí smažte lívanečky dozlatova a podávejte s čím je libo.
Už mám vyzkoušené, že na lívanečníku tohle množství vyjde na krásných 16 kousků. Osobně je mám nejradši se švestkovými povidly a polotvrdým tvarohem (ten, co se dá v pohodě nadrobit rukou a nejsou to suché piliny, jako když nastrouháte tvrdý, ehm), protože se mi to hodí i k té skořici ve lněném semínku, ale parádu samozřejmě udělá i jakákoliv marmeláda a třeba zakysaná smetana. :3
Super recept :)
OdpovědětVymazatSmile Thess
'3 polévkové lžíce jemných ovesných vloček', huh, okay, to asi budu muset vyzkoušet 🤔
OdpovědětVymazatLívance jedině s vločkama. 😉
Vymazat