Proč něco vyhazovat, když se to dá zpracovat aneb pesto z mrkvové nati
To, že když se něco dá sežrat, tak proč to vyhazovat, razím už nějaký ten pátek. A když se z toho navíc dá vytvořit něco tak dobrého (a jednoduchého), jako je tohle pesto, je to úplně maximální win. 🥕🌿
Budete potřebovat nať z jednoho svazku mrkve (samozřejmě pěknou zelenou a neovadlou), 3 lžíce slunečnicových semínek (nesolené nepražené, prostě obyč), 2 větší stroužky česneku, 4 lžíce olivového oleje (čím kvalitnější, tím lepší) šťávu z poloviny citronu a podle chuti sůl.
Mrkvovou nať pořádně propláchneme, obereme ze stonků a necháme chvíli okapat a oschnout. Pak ji spolu se slunečnicovými semínky, oloupaným česnekem, olivovým olejem a čerstvě vymačkanou citronovou šťávou rozmixujeme do požadované konzistence (pokud je směs moc hustá, během mixování přidáváme ještě olivový olej), na závěr podle chuti dosolíme. Poté pesto naplníme do skleničky a uchováváme v lednici (je lepší s jeho spotřebou moc neotálet, ale na druhou stranu je lepší nechat ho alespoň do druhého dne odležet, aby se všechny ty chutě hezky propojily).
Dělala jsem ho už podruhé, a je výborné na chleba (na topinky je to pak zase ještě o chlup lepší), na těstoviny (ať už samotné nebo do omáčky), nebo prostě jen tak na lžičku. :3
Hmmm, to asi vyzkouším, protože vždycky nějakou záhadou koupíme až moc mrkve. :D
OdpovědětVymazatZkus, je to fakt dobrý! Přímo z mrkve se někdy chystám dělat mrkváč na plech ... už delší dobu, ale letos na něj dojde. 😏
VymazatTakové věci nesmím, je mi z nich špatně, česnek a pálivé věci a kyselé, mám zakázané, takže z tohoto by mi bylo špatně, ale vypadá to zajímavě☺
OdpovědětVymazatVypadá to dobře. Já teď budu vymýšlet, co všechno bych mohla udělat z paprik. Byly tu dvě návštěvy a obě donesly hodně paprik. :D A nemluvě o obřích cuketách, to zas bude polévka, buchta, cukeťáčky. :D
OdpovědětVymazatHmmm, slaný cuketový koláč na plech bych v létě mohla jíst pořád. 🤤
Vymazat