Tsuki to Laika to Nosferatu

Celý svět se zatajeným dechem sledoval, když 23. listopadu roku 1957 Federální republika Zirnitry vyslala do vesmíru první živou bytost - psa. Od tohoto okamžiku nabralo soupeření mezi svazem a jeho největším konkurentem, Spojeným královstvím Armacku zcela nových otáček a vesmírný závod pro obě velmoci stanovil nový cíl - poslat do vesmíru člověka a stihnout to dřív, než ten druhý. Jelikož psí anatomie se od té lidské podstatně liší a nelze tedy dost dobře odhadnout účinek takové cesty a zátěže na lidský organismus, soudruzi ve vládě Zirnitry přišli s nejlepším dostupným řešením - využít pro experiment druh, který má ke člověku biologicky nejblíže, upíry. V utajovaném městě pro vesmírný výzkum jménem Laika se tedy mladý Lev Leps, bývalý špičkový kandidát na prvního lidského kosmonauta, nyní pouze náhradník, stává součástí experimentu nazvaného Nosferatu, což v podstatě znamená následující - jeho úkolem je připravit subjekt experimentu označovaný N44, mladou upírku jménem Irina Luminesk a vycvičit z ní kosmonauta na cestu do vesmíru nanečisto, při které se vychytají veškeré možné mouchy a Zirnitra bude moci následně s oficiálním prvním lidským kosmonautem už veřejně slavit další světový triumf. Během výcviku se nesourodá dvojice začíná sbližovat a Levovi dělá čím dál větší potíže přistupovat k Irině pouze jako k experimentálnímu subjektu. Zjišťuje totiž, že přes všechno, co se mezi lidmi o upírech traduje a co všechno jim dávají za vinu, nejsou žádná prokletá rasa a také mají své sny. Jenže jak se zachovat v režimu, který se všech nepotřebných věcí zbavuje, ze lží dělá pravdu a z pravdy zase lži?

No jo, ještě vloni jsem si říkala, že téma soviet vampires in space je moc weird i na mě, ale pak jsem nějak neodolala. :D Ona je to v podstatě hezky zpracovaná alegorie na studenou válku (kde upíři se de facto rovnají Židé, tato skutečnost je prakticky cokoliv než jemný náznak, a japonským pohledem, samozřejmě, fakt si nedokážu představit, že někde na Sibiři budou mít automaty na sodovku, oslavovat imperialistickými hamburgery nebo vytvářet přezdívky s "nyan" ^^"), především na ten space race. Irina je ovšem vysoce roztomilá (ačkoliv tedy nějak absolutně vyšuměly vysvětlení toho, proč musí spát v rakvi nebo proč vlastně vůbec má všechny ty upíří atributy, když upíři vlastně žádné schopnosti nemají, maximálně špatně snášejí sluneční světlo, ale ok, stane se) a vizuálně je to velmi pěkné, takže shlédnutí nakonec nepovažuji za zbytečně ztracený čas. :)

Komentáře

  1. To zní hodně zajímavě, o upírech jsem viděl víc anime, ale o tomto jsem doteď vůbec nevěděl, děkuji na to se musím podívat.

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Moc mi tady nemaluj, napiš komentář a upaluj! 🎀

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas