Apple pie po česku

Říjen je sice za námi, ale podzim ještě zdaleka nekončí a podzimních koláčů, které ho krásně provoní, je daleko víc než jenom ten dýňový. Tenhle jablečný navíc vůbec není složitý a chutná fakt dokonale, obzvlášť druhý den po upečení. 🍎🍏🍮🥧


Na těsto budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, celé balení tuku na pečení, balíček vanilkového cukru, balíček prášku do pečiva, 2 vejce a 6 lžic mléka (případně podle potřeby), na náplň pak jablka, 2 balíčky vanilkového pudinku a balíček vanilkového cukru.

Jablka oloupejte a nakrájejte na malé kousky, nasucho je dobře promíchejte s pudinky a jedním vanilkovým cukrem, aby se hezky obalily. Mouku, změklý tuk, prášek do pečiva, druhý vanilkový cukr a vejce zpracujte na hladké těsto, podle potřeby přidávejte mléko. Hotové těsto si rozdělte na dva díly, ze kterých vyválíte dvě placky. Do vymazané vyšší koláčové formy vmačkejte jeden díl těsta až po okraje a důkladně propíchejte vidličkou. Naplňte jablečnou směsí (můžete ještě navrch lehce poprášit skořicí), přikryjte druhým dílem těsta, případně ořízněte to, co přesahuje. Okraje přimáčkněte vidličkou a doprostřed udělejte několik zářezů, aby měla kudy unikat pára (pokud vám zbyly odřezky, můžete z nich udělat nějaké ty ozdobné prvky navrch). Pečte ve vyhřáté troubě na 200 stupňů (horký vzduch) do růžova.

Všechny tyhle koláče jsou zkrátka fakt nejlepší až druhý den, když trochu zvlhnou. :3 Navíc ta kombinace lehce rozpečených, ale stále ještě křupavých jablek s vanilkou vám fakt dokonale provoní celé bydlo. Pokud máte jablek fakt hodně a potřebujete je zpracovat, tak se samozřejmě dá udělat třeba na celý plech, ale takhle kulatý je prostě zase o chlup hezčí. :)

Komentáře

  1. Krásný! Já z jablek dělala jen obyčejný štrúdl, jak nemám ještě kuchyň, tak se do velkých projektů nepouštím :D

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Moc mi tady nemaluj, okomentuj a upaluj! 🎀

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas