Nadýchané švestkové pokušení

Jelikož je sezóna švestek v plném proudu a dost možná nejsem jediná, kdo si úplně nepotrpí na klasické kynuté švestkové koláče s přeslazenou drobenkou, obzvlášť, když už je ten kraj pak hezky vyschlý a tvrdý, založím si sem tenhle recept na fakt výborný a především hrozně rychlý nekynutý švestkový koláč. 🥧🍂

Budete potřebovat 100 g polohrubé mouky, 1 vejce, 3 lžíce oleje, 200 ml zakysané smetany (takže 1 malý kelímek), 1 balíček vanilkového cukru (pokud máte radši sladší, dejte 100 g normálního cukru, ale za mě to bohatě stačí a ta vanilka to navíc hezky provoní), 1 balíček prášku do pečiva, švestky (klasické české nebo případně větší bosenské, ale žádné takové ty pološvestky nebo modré blumy), strouhaný kokos a tuk na vymazání formy.

Švestky omyjte, vypeckujte a nakrájejte na půlky. Z mouky, zakysané smetany, vejce, oleje, cukru a prášku do pečiva vymíchejte hladké tekutější těsto. Koláčovou formu vymažte tukem a vysypte strouhaným kokosem (je to mnohem chutnější než jenom moukou). Nalijte do ní těsto, vyskládejte půlkami švestek (řeznou stranou nahoru), posypte strouhaným kokosem a pečte ve vyhřáté troubě na 180 stupňů asi 15 až 20 minut.

Tenhle recept už je dobrých deset let prověřený a zatím každý, kdo ho ochutnal, z něj byl nadšený ... a ono se není čemu divit, jak je nadýchaný a zároveň šťavnatý, a ten vypečený kokos navrchu. *A* Sice se ne vždycky povede takhle krásně, někdy se ty švestky víc zapečou dovnitř a vidět jsou až na řezu, ovšem na chuti to nic nemění. A dá se dělat i ze zmražených švestek, takže klidně celý rok. ;)

Komentáře

Okomentovat

Moc mi tady nemaluj, napiš komentář a upaluj! 🎀

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas