Vánoční pokoukání s trochu temnějším twistem

Vloni mě osvítil Duch svatý s námětem na ne úplně typické čtení. No a letos, letos takhle pěkně (a zcela účelově) na zimní slunovrat bych vás chtěla okrást o chvilku vašeho předvánočního času se článkem, který se pro změnu bude věnovat pár tipům na na vánoční pokoukání, které ale ve své podstatě tak úplně vánoční není. Protože jakkoliv miluji klasiky jako třeba Sám doma 1 a 2, pohádky nebo sem tam i nějakou tu nenáročnou vánoční romanťárnu, někdy člověk zkrátka chce něco trochu ... temněji svátečního. (¬‿¬)

Rozsviťte světýlka, zapalte svíčky, zachumlejte se do teplé deky, hrnek s horkou čokoládou a marshmallows do ruky a jdeme na to. 🎄🎀🍬☕🍪🔪👹

×××

Batman Returns (1992)

Tak nějak jsem si uvědomila až letos, že tahle klasika a vlastně asi i můj asi nejoblíbenější Batman (a nejen proto, že ho dělal Burton) je vlastně ve své podstatě vánoční film (ale na svou obranu musím říct, že je to zase už nějaká doba, co jsem do téhle doby viděla naposledy). ^^" Rozsvěcení vánočního stromu, sníh, jmelíčko ... Vánoce s burtonovskou estetikou, to je zkrátka něco, co člověka potěší vždycky. :3

×××

The Nightmare before Christmas (1993)

V tomhle případě je docela těžké rozsoudit, jestli se jedná spíš o halloweenský nebo vánoční film, protože oba tábory mají ve své podstatě pravdu a de facto se jedná o obojí. Jisté ale je, že v tomhle výběru na tuhle klasiku nemůžu zapomenout, protože není temnějšího vánočního twistu než právě toho burtonovského, že. ;) Kidnap the Sandy Claws!

×××

Krampus (2015)

Vánoční nálada vás míjí obrovským obloukem a všudypřítomného Santy máte plné zuby? No, věřte, že by vás místo něj mohlo navštívit něco mnohem staršího a sakra zlovolnějšího ... a ze Santy Clause bude rázem Satan Claus. 8D Jó, ducha Vánoc se zkrátka nevyplácí ztratit, ať je vaše širší rodina sebepříšernější. :D Tohle mě bavilo fakt moc, krásně spojený horor s komedií, ívl oživlé hračky a perníčci ftw! :D

×××

Better Watch Out (2016)

Čekala jsem variaci na Sám doma, to jo ... ovšem nečekala jsem, že se to takhle zvrhne a že ta variace bude až TAK HODNĚ dark a messed up (a že těch odkazů je tam fakt habaděj). :'D Ale tedy fakt smekám před hereckými výkony, protože toho malého Satana bych s obrovskou chutí uškrtila světelným řetězem a asi by mi to ještě dělalo radost! (nevím, jak vám, ale často se mi nestává, že bych dítěti tak moc přála, aby spadlo ze střechy ^^"). Jen si úplně nejsem jistá, jestli bude tak působit, když ho člověk neuvidí poprvé.

×××

Anna and the Apocalypse (2017)

Muzikál ze střední? Vánoční muzikál ze střední? Vánoční muzikál ze střední se zombie apokalypsou? A proč sakra ne! 8D Člověk od toho nesmí čekat zázraky, a když tak udělá, je to ve své podstatě velmi zábavné (občas pravda trochu smutné, ale občas i vysloveně funny :D). A to říkám jako někdo, kdo si na muzikály zrovna moc nepotrpí. Pokud tedy vysloveně netrpíte, když se ve filmech sem tam zpívá a tančí, nebo pokud to na druhé straně vyhledáte, Anna s nabroušenou cukrtyčkou je tu jen pro vás. ;)

×××

Silent Night (2021)

Další vánoční apokalypsa, tentokrát environmentální, ovšem nutno podotknout, že tahle je mnohem černější (ať žije britský suchý humor, který vám dokáže zvednout koutky i u sebevážnější situace), syrovější a celkově tak nějak děsivější, hlavně tedy psychologicky (ten kontrast vánočního veselí aneb užijme si poslední den, než se všichni dobrovolně zabijeme a budeme to mít rychlejší, než když to za nás udělá plyn, který se blíží, je prostě *chef's kiss*). Ale koukat na to přímo na Vánoce, asi bych z toho měla solidní depku. :'D

×××

Violent Night (2022)

Jako pardon, ale tohle je absolutní peak spojení akčního filmu (trochu heist, trochu home invasion) a komedie (se špetkou Sám doma) ve svátečním hávu, u kterého jsem se hrozně moc bavila a i nahlas smála, až mi občas bylo trochu stydno. :D Navíc Santa Claus v podání šerifa (sorry, šéfe, ale toho už vám nikdo neodpáře) Davida Harboura se svým věrným Scullcrusherem (spoiler, je to kladivo (¬‿¬)) je ten absolutně nejvíc badass Santa, od kterého byste si tu prdel nechali nakopat hned a s radostí. Doporučuji všemi deseti! :D

×××

Christmas Bloody Christmas (2022)

Terminator Claus is coming to town ... to terrorize it? A proč sakra ne. 🎅🤖🪓 Když tedy přežijete tu počáteční porci neuvěřitelně debilních dialogů, tak je z toho celkem slušná vánoční zabijačka s libovým hudebním doprovodem a takovým osmdesátkovým vajbem. Ke konci je to možná už až moc over the top, ale přesto docela zábavné.

×××

Chilling Adventures of Sabrina - A Midwinter's Tale (2018)

&

Supernatural - A Very Supernatural Christmas (2007)


Velmi fajn bývají i vánoční speciály seriálů (Jen si vzpomeňte třeba na Doctor Who, i když úplně nespadá do toho temného twistu, nemůžu ho nezmínit. A Christmas Carol je z nich asi můj úplně nejoblíbenější). Asi všichni víme, do jakých sra- ehm, kam nakonec nová netflixová Sabrina dospěla, ale tenhle vánoční (respektive slunovratový, ať jsme korektní) speciál pro mě pořád shrnuje všechno, co jsem na první řadě měla tak ráda (atmosféra, wičkraft 🖤) než se z toho začalo stávat druhé Riverdale a začalo to jít čím dál víc do kopru. A prakticky úplně stejně je na tom třeba právě vánoční speciál Supernatural (ohledně toho, co za shit se z toho postupem času stalo, třetí řada byla stále ještě staré dobré časy :'D), který je jen tak mimochodem taky velice zábavný, podobným paranormálním způsobem jako ten Sabrinovský. 8D.

×××

Tak, a to je vše, přátelé. Nejedná se o žádné vyslovené novinky, ale třeba i tak tenhle článek někomu rozšíří obzory a nabídne tip ke zpestření předvánočního období, ať už ještě toho letošního nebo těch, co budou následovat. ;)

VESELÉ VÁNOCE! 🎅

Komentáře

  1. Annu a Sabrinu plně schvaluju!!! 🎄🎁❤️🧟‍♂️🦴💀

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak se můžeš podívat i na něco dalšího. 😉

      Vymazat
  2. Tak to jsou dobré tipy. Určitě se budu chtít podívat na Better Watch Out. :)

    OdpovědětVymazat
  3. Batman se vrací je skvělej film od mého oblíbeného režiséra a samozřejmě The Nightmare before Christmas (ten český překlad názvu filmu se moc nepovedl) je též skvělé dílo a souhlasím, že je to vánoční i halloweenský film.
    Ps: Přeji šťastné a veselé Vánoce a svátky. :)

    OdpovědětVymazat

Okomentovat

Moc mi tady nemaluj, napiš komentář a upaluj! 🎀

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas