Jednoduchý, ale o to chutnější cibulový quiche

Já mám prostě fakt hrozně ráda slané koláče, štrůdly, nákypy a podobě. Se sýrem, s brokolicí, prakticky s čímkoliv. Nebude tedy asi úplně překvapením, že si i tenhle cibulový, který navíc fakt není nijak složitý, získal moje srdce (nebo spíš žaludek?) ... a proto se o něj chci podělit. 🧅🧀🥧

Budeme potřebovat balení listového těsta (ideální je už rozválené chlazené na pečícím papíru), 70 g strouhaného sýra (nějaký trochu tučnější, ideální je třeba Gouda), 1,5 lžičky tymiánu, 500 g cibule (berte to spíš podle velikosti cibulí, klidně můžete nakombinovat žlutou a červenou), 4 lžíce smetany na šlehání (nejsem troškař, dávám celý kelímek), 50 g másla a sůl.

Předehřejte si troubu na 190 stupňů. Listové těsto si rozbalte, i s pečícím papírem přeneste na plech, nechte asi 2 cm okraje a zbytek důkladně propíchejte vidličkou (nechcete, aby se vám pod cibulí dělaly bubliny). Těsto kromě okrajů posypte nastrouhaným sýrem a tymiánem (pokud máte domácí nasušený, nejlepší je promnout ho v rukách). Cibuli oloupejte, nakrájejte na tenčí půlkolečka a celý povrch koláče jimi poklaďte (co se týče vzoru, představivosti se meze nekladou). Okraje koláče potřete trochou smetany, zbytek rovnoměrně nalijte (nebo nakapejte lžičkou) na cibuli, osolte, poklaďte šupinkami másla a pečte v troubě 30-35 minut, dokud okraje i cibule nezačnou zlátnout.


Ten způsob, jakým se ta slaďoučká cibule zapeče do té kombinace sýra z jedné strany a smetany z druhé ... ach nebe. Co vám budu povídat, je to fakt žrádlo, ať už v teplé, vlažné nebo studené formě. I když poslední možnost tedy spíš jenom předpokládám, protože do studené formy zatím ještě nikdy nezbyl, heh.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas