Tak trochu jiné literární vyučování

Co si budeme namlouvat, asi každý z nás (nebo minimálně z mé generace) marně čekal na dopis z Bradavic, za který by dal klidně i ruku do ohně. Ale knížky s tak trochu jinými školami, to rozhodně není jenom Harry Potter. A proto bych se s vámi chtěla podělit o pár tipů na další víc než zajímavé fiktivní školské ústavy. Protože i když neučím, poměrně dost ráda si o nich přečtu. ;)

Aaand ... here we go.

🏫🔪🩸

Nevernight (Jay Kristoff)

Když se to vezme kolem a kolem, Rudá církev není jenom tajnou náboženskou institucí, ale především společenstvím těch nejlepších vrahů, které vychovává další nejlepší vrahy. Proto podle mého názoru má rozhodně právo tady být. Pokud se vám podaří do Rudé církve dostat jako akolyta, čeká vás vzdělání v boji, kapsářství, jedech a svádění, prostě ve všem, co by správný úspěšný vrah měl znát, aby se ke své oběti dostal a mohl ji věnovat Niah. Ovšem jak už je jasné, není to nic pro čajíčky a rozhodně není zaručen úspěch, natož přežití.

(samozřejmě, že Nevernight je celá trilogie, ovšem do tématu tohoto článku spadá primárně první díl)

×××

Série Alex Stern (Leigh Bardugo)

Ok, ok, můžete namítat, že Yale do škatulky "fiktivních školských ústavů" úplně nezapadá, protože přeci existuje. To ano, existuje, existují dokonce i všechny v knize zmiňované spolky. Ovšem aktivity aka okultní shit, kterými se zabývají, tomu v kombinaci s existujícími reáliemi dodávají poměrně dosti znepokojivý nádech. Obzvlášť, když o nich jako běžný student nemusíte (a zřejmě ani nebudete) mít ani tucha. A je to sakra temné, jak v první, tak i ve druhé rovině.

×××

Série The Scholomance (Naomi Novik)

Představte si již jednou zmiňované Bradavice. A teď si představte, že v nich nejsou žádní učitelé, žádný personál a žádný kontakt s vnějším světem, nikdo, jenom vy, kouzelnická omladina z různých koutů světa. Která se proto, aby se vůbec dostala k absolvování a přežila ho, musí po celou dobu studia budovat, schraňovat a uchovávat energii, směňovat kouzla a uzavírat aliance, protože jedině tak je vaše šance na přežití vyšší. V téhle škole se vás totiž prakticky na každém kroku pokouší něco zabít, ať už příšery pasoucí po vaší energii, tak občasní kouzelníci, kteří se dali k temné straně, protože energie k magii se dá získávat i mnohem jednodušším způsobem. A pokud nejste připravení a nedokážete se ubránit, vaše smůla.

×××

Killing November (Adriana Mather)

Škola tak tajná, že nikdo neví, kde se vlastně nachází, bez elektřiny, bez mobilních telefonů a bez žádných osobních věcí, zato však se systémem oko za oko, zub za zub. Škola, kde se v rozličných uměních vzdělávají potomci světových elit, které ve stínu tahají za nitky a ovlivňují světové události k obrazu svému. Škola, kde každý kope sám za sebe, kde všechno je součást strategie, jak vyhrát nad ostatními. Osobně z toho trošičku cítím Kakegurui, jen tedy bez hazardu, ale s vrháním nožů, zdokonalováním přízvuků, a podobnými srandami. A také s tím, že tady si studenti skutečně jdou po krku ... doslova.

(existuje i druhý díl, Hunting November, ale, opět, do tématu tohoto článku spadá primárně první díl)

×××

Inspection (Josh Malerman)

Co by se asi tak mohlo stát, když se rozhodnete uskutečnit v praxi tak trošku kontroverzní (a stoprocentně nezákonný, tbh) experiment točící se kolem myšlenky, že génia rozptyluje opačné pohlaví? Když vezmete 26 chlapců a 26 dívek a necháte je od narození vyrůstat a vzdělávat se ve dvou zcela oddělených věžích uprostřed ničeho, aniž by celých dvanáct let věděli o existenci toho druhého a vůbec o tom, jak vypadá skutečný svět? A co když to všechno jednou praskne? Jó, tenhle způsob vzdělávání je dost zvrhlý a garantuji, že vám v hlavě nechá spoustu myšlenek hodných zamyšlení.

×××

Série Vita Nostra (Marina Djačenko, Sergej Djačenko)

Vysoká škola speciálních technologií kdesi v ruském zapadákově (což už je děsivé samo o sobě), na kterou vás přivede podezřelý týpek v černých brýlích, který vás nutí plnit ještě podezřelejší úkoly? Škola, na které se (kromě jiných věcí na hony vzdálených od běžné lidské reality) musíte učit nazpaměť tuny nesmyslných textů, která vás změní (a to jak ve fyzickém, tak metafyzickém smyslu) a kde ti, co neuspějí u zkoušek, prostě zmizí? Vita Nostra aka jeden z nejvíc mindfuckových knižních zážitků, bitches!

×××

Série The Atlas (Olivie Blake)

Jestli je The Scholomance magická střední, tak The Atlas je v podstatě magické vysokoškolské studium a postgraduální vědecká práce ... se špetkou tajných společností, dark academia vibes, bodání do zad a všeobecného intrikování. A větším než malým množstvím filosofování, paradoxů a různých existenčních otázek. Ale ono to funguje, a zatraceně dobře. Už jenom z toho důvodu, že Chosen Ones postavy nejsou náctileté (díkybohu!) a nikdo není ani černý, ani bílý (z morálního hlediska, samozřejmě).

×××

Tak to je vše, přátelé. Ale pokud jsem třeba někomu poskytla tip na čtení, budu jedině ráda. :)

Komentáře

  1. Takhle tady u tebe mě zaujal ten devátý spolek, ale když jsem si přečetla anotaci, tak to úplně zmizelo a prostě nic... Nemám takový ten pocit - jo, tohle si chci přečíst!
    To poslední má příšernou obálku. To předposlední naopak boží, i mi to přijde zajímavé z tvého popisu, ale bála bych se, aby to nebylo zbytečně moc zmatený nebo tak...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto je upřímně lepší si anotace nečíst. :D Mám pdfka nebo epuby, kdybys někdy chtěla některou zkusit. ;)

      Vymazat
    2. Ochutnávku bych možná i brala. Po smrti čtečky tyhle formáty stejně nepřečtu celý, z počítače mi to prostě nejde, ale nakoukla bych. :D

      Vymazat
    3. Ask and you shall receive. ;)

      Vymazat
  2. Doufám že Novik vyjde i u nás, protože tu si rozhodně chci přečíst, nebo aspoň bude v knihovně v originále.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Předem ti říkám, že se to nese v úplně jiným stylu, než Hvozd atd., a to i co do stylu psaní.

      Vymazat

Okomentovat

Moc mi tady nemaluj, napiš komentář a upaluj! 🎀

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas