Říjen klepe na dveře aneb dýňový chlebíček
Tenhle recept už mám doma strašně dlouho, vlastně od té doby, co jsem začala pravidelně vyřezávat dýně, a to už je nějaký ten pátek zpátky. Matně si vzpomínám, že v té době jsem ho myslím i zkusila, ovšem tehdy to bylo jenom z dužiny mexické dýně. A ta, co si budeme namlouvat, na barvu, konzistenci a chuť Hokkaido (co do vaření a pečení) prostě nemá. A jelikož jsem po těch loňských muffinech chtěla zkusit zase něco nového, here we are. 🎃🥧
Budeme potřebovat 340 g hladké mouky, 600 g očištěné dýně, 250 g cukru krupice (za mě bohatě stačí mých 50 g, plus jsem použila třtinový), 3 lžíce oleje, 100 g rozinek, 40 g másla, 2 vejce, dýňové koření (pokud nemáte, tak směs mleté skořice, drceného hřebíčku a drceného kardamomu ... ale není vůbec složité si ho udělat, já ho mám nadělané už asi dva roky zpátky podle tohoto poměru), špetku soli a půl prášku do pečiva (osobně dávám celý, tím, jak je v něm to mokré pyré, mu to jedině prospěje).
Jako prakticky u všeho dýňového, jako první je nutné udělat si dýňové pyré - omytou dýni zbavte semínek (protože pokud používáte Hokkaido, má tu nádhernou vlastnost, že se nemusí loupat), nakrájejte na půlměsíčky, na plechu lehce zakápněte olejem a pečte asi 20 minut, než změkne (na horký vzduch 180 °C). Poté ji rozmixujte co nejvíc do hladka. Ideálně den předem si namočte rozinky, aby změkly (původní recept dí do vody, ovšem namočené v rumu jsou daleko lepší). Zvlášť si vyšlehejte vejce s cukrem a olejem, pak přidejte rozinky a pomalu vmíchávejte dýňové pyré. V jiné míse si smíchejte mouku s práškem do pečiva, dýňovým kořením a solí. K tekuté směsi pomalu přimíchávejte suchou, až vám vznikne hladké těsto. Formu na dort (bábovku, věnec, v čem jen to chcete péct) si vymažte máslem nebo máslovým tukem a vysypte (můžete klasicky hrubou moukou, nebo třeba kokosem), nalijte do ní těsto a pečte hodinu na 180 °C (tohle je má zkušenost při pečení na horký vzduch, chce to hlídat a píchat špejlí, jestli vnitřek ještě lepí nebo ne).

Jo, musím se pochválit, protože se fakt povedl, barva, chuť, sladkost, všechno. *-* Jen si pro příště musím zapamatovat, že by k němu kromě rozinek určitě dobře šly i nalámané vlašáky. :3

Musím se přiznat, že jsem nikdy nic dýňového neměla. Nebráním se tomu, jenom nebyla moc možnost a tak nějak jsem se (nejspíše kvůli své lenosti) ještě k vlastní tvorbě nedokopala. :D Každopádně tě chválím, ale jednu výtku bych měla.. Kde je můj kousek na ochutnání?
OdpovědětVymazatTak daleko ještě technologie nepokročila. ^^" Není to vůbec nic složitého, dýně je navíc fakt všestranná na sladko i naslano. :) A kromě toho, už i v našich luzích a hájích se na podzim nějaké ty dýňové pochutiny dají najít, třeba v restauracích. Ach jo, fakt budu muset do Starbucks pro pumpkin spice latte. :'3
VymazatHurá další možnost jak využít dýně. A vypadá fakt suprově, aspoň zkusím něco jiného než banánový chlebík.
OdpovědětVymazatDěkujuuu. 🧡 Snad bude chutnat. :3
Vymazat