Podzimní večeře aneb gratinované hrušky se sýrem a ořechy

Tímhle způsobem gratinované hrušky už jsem před nějakou dobou potkala na instagramu, zaslintala si a uložila na budoucí použití. Když na mě pak prakticky stejný recept vykouknul v podzimním receptovém magazínu z Albertu, bylo to už doslova znamení, že konečně nadešel čas na jejich vyzkoušení. >:3

Budete potřebovat větší hrušky (podle toho, kolik je strávníků, jedna hruška na osobu), sýr s modrou plísní (takže Niva, Gorgonzola, Rival, co budete mít po ruce nebo co preferujete), vlašské ořechy, tymián (buď čerstvý nebo sušený), pepř a med.

Hrušky opláchněte, rozpulte a vydlabejte jádřince. Vzniklé otvory (a vlastně i celou řeznou plochu) naplňte a posypte rozdrobeným nebo nahrubo nastrouhaným sýrem, poté tymiánem a nahrubo nasekanými nebo nalámanými ořechy. Opepřete, případně osolte (podle mě už to ani není třeba, protože modroplísňové sýry bývají dost slané samy o sobě). Předehřejte si troubu na 170 stupňů a pečte asi 20 minut. Po upečení ještě každou půlku zakápněte trochou medu a můžete vesele servírovat.


A víte, že to ale vůbec není špatné? Sladkost hrušek a medu, křupavost ořechů a pikantnost sýra spolu vytváří moc zajímavou kombinaci a s kouskem pečiva a sklenicí vína stvoříte netradiční a vlastně i docela lehkou (a teď nemám na mysli jenom přípravu) večeři, která ovšem zaplácne víc než dost. :3

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas