Polívka je grunt ... a poctivá cibulačka obzvlášť!
Nejsem a nikdy jsem nebyla horlivým zastáncem toho, že hlavnímu jídlu musí předcházet polévka, spíš naopak. Ovšem takové mrazivé počasí, které aktuálně venku panuje, je pro nějakou tu vytuněnou polívčičku (tím mám na mysli nezahrnující jenom vývar, ve kterém plave pár kousků zeleniny, a podobně), která zahřeje, úplně ideální. A taková cibulačka se modrým plesnivým sýrem, to je teprve žrádlo!
Budete potřebovat pořádnou dávku cibule, máslo (nebo máslový tuk), zeleninový bujón a sýr s modrou plísní (pro zahraniční fajnšmekry Gorgonzolu nebo Roquefort, pro nás ne až tak náročné Nivu nebo třeba Rival z Lidlu, který je často mnohem lépe vyzrálý).
Sýr s modrou plísní nastrouháme nahrubo. Cibuli oloupeme a nakrájíme najemno (čím menší kousky, tím lépe) a v hrnci na másle osmahneme dozlatova (tohle je ta nejdelší a nejdůležitější část, fakt u toho musíte stát a poctivě míchat, protože jakmile ji připálíte, zhořkne a můžete ji vyhodit). Poté ji zalijeme dostatečným množstvím vody, do které rozdrobíme kostku zeleninového bujónu, přivedeme k varu a chvíli povaříme, dokud cibule nezměkne. Těsně před tím, než polévku sundáme z plotny, do ní zamícháme nastrouhaný sýr, aby změkl, ale zase se úplně nerozpustil. Tím polévku nejen dochutíme a provoníme, ale taky dostatečně dosolíme.
Nic víc, nic míň. Jednoduché jako facka.
Možná na první pohled nepůsobí úplně nejvzhledněji, ale kdyby se dala přenášet vůně a chuť, zcela jistě byste hned změnili názor. Tenhle (hlavně) zimní aromatický zahřívák je totiž šíleně moc žravý. *w*
Komentáře
Okomentovat
Moc mi tady nemaluj, okomentuj a upaluj! 🎀