Dýňový koláč zase trochu jinak, tentokrát po americku

Dýňový koláč můžu snad v každé podobě, ať už se jedná o ten úplně první, který jsem kdy dělala, nebo cheesecake, který jsem zkoušela vloni. A když už nám konečně začal říjen, tak proč nezkusit zase jeden nový, když mi ho Billa tak hezky hodila do očka? ;)


Budete potřebovat 200 g listového těsta (prostě jeden plát), 300 g dýňového pyré (nevážila jsem, prostě jsem kuchla jedno Hokkaidó), 2 lžíce medu (nebo javorového sirupu, který tu chuť doplní autentičtěji), 100 g změklého másla (nebo máslového tuku), 2 vejce, 100 g moučkového cukru (podle mého bohatě postačí méně, a třeba i třtinového) a kůru z poloviny citronu (osobně jsem za to množství kůry snížit a přidat ještě dýňové koření, pokud máte ... hodně dýňového koření, protože to dělá dýňový koláč).

Nejdřív je, stejně jako u cheesecaku, důležité provést transmutaci dýně na pyré (pardon za ten blbý vtip, ale bylo to silnější než já). Dýni si tedy opláchneme, osušíme, rozkrojíme, zbavíme semínek a nakrájíme na měsíčky, které dáme na plech, lehce zakápneme olejem a pečeme při 180 stupních asi půl hodiny. Změklou dýni pak rozmixujeme tyčovým mixérem co nejvíc do hladka. Zatímco se bude péct dýně, vymažeme koláčovou formu máslem a vysypeme hrubou moukou. Listové těsto buď rozválíme nebo rozbalíme (podle toho, jaké máme) a přendáme ho do formy. V míse utřeme žloutky s cukrem, přidáme med nebo javorový sirup, máslo, dýňové pyré, citronovou kůru a dýňové koření. Bílky vyšleháme do tuha a opatrně vmícháme do směsi. Těsto ve formě propícháme vidličkou a necháme ho deset minut předpéct ve vyhřáté troubě. Poté ho vytáhneme, naneseme na něj připravenou dýňovou směs a pečeme ve středně vyhřáté troubě 40 minut. Necháme vychladnout, můžeme ještě případně dozdobit šlehačkou a pak už se můžeme vesele cpát.




Po dnešních zkušenostech s ochutnáním, kdy se všichni zúčastnění doslova oblizovali až za ušima, můžu jedině doporučit nechat koláč uležet do druhého dne. Náplň se totiž krásně slehne, zvlhne a je krásně krémová, prostě úžasná. *-*. Cukru bohatě stačí poloviční dávka (vyzkoušeno) a dýňovým kořením opravdu doporučuji nešetřit. A vůbec, myslím si, že kdyby se u nás slavilo něco jako Díkůvzdání, s tímhle koláčem, který je právě tím americkým inspirovaný, bych určitě měla úspěch. :>

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas