Ladíme na podzim aneb perníková bábovka se švestkami

Ani nevím, kde tenhle recept vlastně mamka splašila, asi někde na netu. Každopádně se s ním na papírku někdy před pár týdny vrátila z práce a u příležitosti babčiných osmdesátin jsme se ho rozhodly otestovat. A jelikož je to fakt dobrota, která mě osobně už trochu začíná evokovat ten (snad) blížící se podzim, dělím se o něj i s vámi. ;)


Budete potřebovat 35 dkg hladké mouky, 16 dkg cukru krupice (my daly 5, bohatě stačí), 1 prášek do perníku, 2 vejce, 8 dkg másla (nebo máslového tuku), 250 ml mléka a 35 dkg švestek (čerstvých).

Švestky omyjeme, vypeckujeme a nakrájíme na menší kostičky. Smícháme mouku, prášek do perníku, cukr, vejce, rozpuštěné máslo a mléko a pořádně promícháme. Do směsi přidáme nakrájené švestky, znovu promícháme a těsto nalejeme do vymazané a vysypané formy (na bábovku, věnec, fantazii se meze nekladou). Uhladíme povrch a pečeme na 175 stupňů přibližně 45 minut (prostě do těsta sem tam píchneme špejlí, jestli je uvnitř ještě syrové). Pak už jenom vyklopíme, necháme vychladnout a můžeme se směle začít cpát. >:3


V původním receptu se mělo vejce s cukrem vyšlehat do pěny. My jsme se na to vlivem vedra a všeobecné lenosti vyprdly a výsledek byl i tak víc než obstojný, čili, o důležitosti tohoto kroku si musíte rozhodnout sami - ale jde to i bez něj. 8D

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas