Vánoční kuba, ale z pohanky

Kroupový kuba patří ke klasickým staročeským vánočním pokrmům, ovšem ne vždycky se (alespoň u nás) najdou doma právě kroupy ... a jak mamka kdysi někde vyčetla, ony se v tomhle případě dají velmi dobře nahradit pohankou, která je zase dobrá pro cévy, vhodná i pro bezlepkáře, a navíc prostě fakt dobrá. :) A upřímně řečeno, právě pohankový kuba se stal mou oblíbenější verzí.


Budete potřebovat 250 g pohanky, 220 g sušených hub (ideální je taková ta lesní všehochuť, co si sami nasbíráte a nasušíte), středně velkou cibuli, tři až čtyři stroužky česneku, dvě lžíce sádla, sušenou majoránku, drcený kmín a sůl. Oficiální varianta je bezmasá, ovšem jakožto masožravá rodina přidáváme ještě na kostičky nakrájené uzené nebo třeba šunku od kosti.

Nejdřív si musíte alespoň na hodinu namočit houby do studené vody, aby vám změkly. Pohanku propláchnete studenou vodou, minutu povaříte v osolené vodě, pak odstavíte a necháte pod pokličkou 20 minut dojít. Na lžíci sádla si do růžova osmahnete nadrobno pokrájenou cibuli, potom k ní přihodíte slité a okapané houby (můžete je případně ještě pokrájet na menší kousky) a ještě 10-15 minut dusíte (my ještě před houbami přidáváme k cibulce již zmíněné maso, aby se taky trochu osmahlo). Potom směs smícháte s uvařenou pohankou a ochutíte majoránkou, kmínem, utřeným česnekem a případně přisolíte. Nakonec už si jenom předehřejete troubu na 180 stupňů, zapékací mísu nebo pekáček lehce vymažete sádlem, směs do něj rovnoměrně rozprostřete a pečete asi 20 minut, dokud povrch nezezlátne.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas