Jak je to s těmi pohádkami?

Máte rádi pohádky? A už jste si kolikrát říkali, jaké by to bylo bezva se v jedné takové nefalšované pohádce plné chrabrých princů, sličných princezen a ohyzdných čarodějnic ocitnout? No, poradila bych vám jediné - dávejte si veliký pozor na to, co si přejete. V městečku Gavaldon obklopeném neprůchodným lesem se vždy v určitý rok ztratí dvě děti, jedno dobré a jedno špatné, aby se o pár let později znovu objevila na stránkách pohádkových knih. Krásná Sofie je zcela jistě přesvědčena, že to bude ona, koho si Školník vybere a unese, že je předurčena být princeznou a žít šťastně až na věky. Když nastane onen den, Sofie je skutečně unesena, navíc se svou kamarádkou Agátou, která je její úplný opak. Co když ale nastane chyba a krásná, leč povrchní Sofie se dostává mezi nejhorší a nejšpinavější padouchy do Školy Zla, zatímco Agáta, která vyrostla na hřbitově, se dostává mezi nafintěné prosťoučké princezny do Školy Dobra. Obě jsou na svých místech nešťastné a snaží se Školníkův omyl napravit, Sofie chce do Školy Dobra, zatímco Agáta chce obě dostat zpátky domů ... jenže co když to omyl skutečně není? Mohl by vzhled skutečně klamat a mohla by být zlatovlasá Sofie vážně čarodějnicí?

Vítejte ve světě Školy Dobra a Zla.


Netajím se s tím, že si velmi ráda přečtu YA literaturu. Stejně tak mám ráda fantasy. A nepamatuji si za poslední dobu nic, co by mě v rámci žánru uchvátilo hned od prvních stránek natolik, jako právě takhle série, i když jsem tedy zpočátku měla trochu strach, aby se z toho nevyklubala prosťoučká dětská knížka. Což se díkybohu nestalo, a skutečně to ve všech směrech předčilo veškerá má očekávání.

Svět Školy Dobra a Zla je přesně takový, jaké jsou klasické pohádky - jednoznačně, bez výjimek, černobílý. Buď jste padouch a vaším životním cílem je škodit vaší Nemesis, ideálně rovnou její smrt, nebo jste dobrý a vysvobozujete princezny nebo se naopak necháte vysvobozovat, nic mezi tím. Jenže s příchodem Sofie a Agáty se tahle černobílá rovnováha začíná pomaličku bourat, a to na obou stranách. Jaký dopad to bude mít? Nejen na samotné pohádky, ale především na jednotlivce? Čtěte a uvidíte.

Ale vážně, čtěte. Je to úžasný příběh se skutečně dobře napsanými postavami, zápletkou, která vás rozhodně může velmi překvapit (a nejspíš překvapí), a skutečně překrásným vizuálním provedením, které uvnitř knih provází také drobné tematické ilustrace. Trilogie ještě není uzavřená, protože poslední díl v našich luzích a hájích vyjde až někdy v dubnu, ale to vůbec ničemu nevadí, alespoň se budete o to víc těšit (a třeba mě i proklínat, co já vím, mě osobně to čekání přijde téměř nekonečné). Skutečně je to jedno z nejlepších YA fantasy, jaké jsem kdy četla, a i když v něm nefigurují draci, kdybych měla volit mezi ním a Eragonem, Eragon letí z okna (obrazně řečeno, samozřejmě, že čtyři knížky nevyhodím na ulici). Opravdu vás pohltí a nebudete se moct odtrhnout. Vlastní zkušenost.


Takže teď už víte, proč jsem tak nutně potřebovala mít doma Raven rozpolcenou mezi tím, aby si zvolila buď naplnit svůj osud a jít ve zlých stopách svých předků nebo se řídit srdcem a jít svou vlastní cestou.

Tak mi teď obě knížky hlídá. Pohádky totiž dokážou být nebezpečné. A ti, co je píšou, obzvlášť.

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas