Vůně podzimu aneb obrácený jablečný koláč

Už je to hodně dávno, kdy jsme ho dělali, tuším, že to bylo ještě někdy na základce, podle receptu, který jsme si ale tak šikovně založili, že už jsme ho od té doby nenašli ... čehož jsme dlouho litovali, protože byl skutečně výborný. No a včera zasáhl osud, nebo přesněji řečeno Adalbert (prostě Albert, víme, ne) se svým říjnovým katalogem, který mi rodičovstvo přineslo z nákupu a ve kterém byl, kromě spousty dalších velmi chutně vyhlížejících receptů, které bych taky časem ráda vyzkoušela, právě trochu jiný recept na obrácený jablečno-medový koláč, který ale ve výsledku vypadal ještě chutněji a i trochu zdravěji, navíc byly všechny potřebné ingredience doma, takže jsme se na něj dneska po obědě vrhli. >:3


Budete potřebovat 100 g másla, 100 ml medu (nejlépe tekutého), citronovou kůru (když čerstvou, tak z jednoho citronu, když sušenou, tak podle oka a chuti), 400 g jablek (v původním receptu píšou oloupaná, ale pokud nemají vysloveně hnusnou strupatou slupku, myslím, že to není nutné) a balení listového těsta (nejlépe toho už rozváleného chlazeného, pokud se nechcete patlat s vlastním).

Jablíčka zbavíme jádřinců a nakrájíme na tenčí plátky. Do kastrůlku si dáme med, máslo nasekané na kousky a citronovou kůru, přivedeme k varu a minutku dvě povaříme, aby nám směs trochu zhoustla. Poté ji přelijeme na dno koláčové nebo dortové formy (prostě toho, v čem chceme koláč dělat), naskládáme na ni plátky jablek (samozřejmě, že si s tím můžete vyhrát a vyskládat si tam co jen chcete, fantazií se meze nekladou) a přikryjeme těstem, ze kterého jsme si vykrojili o něco větší kruh než je průměr formy, u okrajů pěkně založíme a přimáčkneme. Uprostřed těsta ještě nožem uděláme pár zářezů a pečeme asi 35 až 40 minut v troubě předehřáté na 200 stupňů. Když máme pečeno, necháme koláč pár minut vychladnout, opatrně vyklopíme a podáváme.


Na tomhle typu koláče se mi líbí už jenom ten trochu netradiční postup, že je vlastně ve výsledku skutečně obrácený ... ale především je neuvěřitelně, ale opravdu neuvěřitelně dobrý. *-* Ono to máslo s medem dole krásně zkaramelizuje a med i jablíčka jsou sama o sobě sladká dost, takže nehrozí nějaká potřeba přidávání cukru a podobně. Je to takový krásně barevný dezert, který se k podzimu zkrátka hodí. :3

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas