Džem se dá udělat ze všeho, třeba i z banánů

A opět jsem si vzpomněla na proslulou píseň z gymnazijních časů s názvem Banánová šťáva. :'D

Už ani nevím, jak na něj vlastně došlo, každopádně je jisté, že můj drahý tatínek má vždycky období, kdy se na něco upne a pořád s tím otravuje. No, a jednou se takhle upnul právě na banánovou marmeládu, snad ji někde viděl nebo nevím. Proto, když už nás to začalo štvát, jsme hledali nějaký recept, vyzkoušeli a zjistili, že to není tak špatné, ba naopak, že je to vlastně dost dobré. :)

Původní recept jsme si trochu upravili, ale základ prakticky zůstává stejný. Budete potřebovat kilo banánů (lepší jsou, když jsou přezrálejší, jednak jsou chutnější a jednak měkčí, takže s tím je méně práce), půl lžičky tlučeného hřebíčku (nebo podle chuti, samozřejmě, že je pak lepší, když si hřebíček čerstvě namelete v hmoždíři), citronovou šťávu, cukr (v původním receptu bylo 750 g, ale pokud by vás, stejně nás, z takového množství klepla pepka, s klidem můžete podle chuti ubrat, ještě lepší je pak použít cukr třtinový) a deci bílého rumu.

Banány samozřejmě oloupeme, nakrájíme, rozvaříme s vodou (opět, v původním receptu byl vody litr, ale je lepší začít s menším množstvím, pokud nechcete, aby z džemu byl úplný řiďas) a na mírném ohni pomalu vaříme, až nám směs hezky zhoustne. Pak přidáme cukr, hřebíček, citronovou šťávu a ještě jednou přivedeme k varu. Nakonec přidáme rum a džem hned plníme do skleniček.

Finální džem možná nemá zrovna tu nejlichotivější barvu (ale upřímně, po čem by ji taky měl mít), nicméně je díky hřebíčku a rumu krásně aromatický a je vynikající, ať už na chleba s máslem nebo třeba do jogurtu s domácím müsli. :3

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas