Štóla vhodná i pro diabetiky

Slibovala jsem recept na odlehčenou štólu, tak tady je. Mamka ho dostala od kolegyně z práce, pečeme ji podle něj už několik let a zatím každému, kdo ji zkusil, moc chutnala. :)

Budete potřebovat 500 g polohrubé mouky, 5 dkg cukru (my dáváme dva pytlíčky vanilkového), 1 vejce, 185 ml mléka, 2 dkg droždí, čtvrt lžičky skořice, 10 dkg rozinek namočených v rumu, 5 dkg kandovaného ovoce (my ještě kromě tradiční kůry dáváme brusinky), 10 dkg mandlí (lupínky nebo klínky) a 20 dkg změklého másla.

Utřeme vejce, máslo, cukr, mouku a kvásek (který se samozřejmě udělá z toho teplého mléka, droždí a trochy cukru), vypracujeme těsto a necháme hodinu kynout. Poté přimícháme ostatní a necháme další hodinu kynout. Na plech si na pečicí papír uděláme z těsta oválnou placku, kterou dvakrát přeložíme a pečeme na 170 až 180 stupňů asi půl hodiny (ale zkoušejte to špejlí, jestli už je uvnitř pečená). Po vychladnutí štólu potřeme rozpuštěným máslem a posypeme cukrem nebo jiným sladidlem (u nás velmi dobře slouží DiaChrom).


Štólu můžeme ještě zabalit do alobalu a nechat týden uležet, ale z vlastní zkušenosti vím, že se dá konzumovat hned a týden nám nikdy nevydržela. Takže se nežinýrujte a klidně si dejte hned. ;)

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas