Domácí jablečná šťáva
Přišla s tím babička, které to zase jednou poradila jedna ze sousedek na zahradě. Je to ideální prostředek na to, když máte přebytek jablek, která nejsou vzhledově nějak moc krásná, strupatá a musí se vykrajovat, a na běžnou konzumaci se hodí leda tak do štrůdlu, kterého by ale člověk taky musel upéct metrák. Není to nijak náročné a upřímně, je to nesrovnatelně lepší než kupovaný jablečný džus, ze kterého alespoň mě vždycky šíleně trnula čelist. :'D
Primárně potřebujeme nějaký větší hrnec, do kterého to všechno budeme dávat. Pak si vybereme nějakých deset jablek, větších nebo menších, aby nám vyšly maximálně do poloviny hrnce. Omytá jablíčka neloupeme, jenom z nich vykrájíme nepěkné části, stopky a bubák taky patří pryč, ovšem jádřinec necháme, akorát ho zbavíme jadýrek. Takhle připravená jablíčka si nakrájíme na tenčí plátky a dáme do hrnce. Mezi tím si dáme v rychlovarce ohřát 1,5 litru vody a až bude vařící, zalejeme s ní jablíčka, hrnec přiklopíme a necháme přes noc do druhého dne louhovat. Potom už šťávu jenom přecedíme, stočíme třeba do PETky od minerálky a voila, máme láhev domácí jablečné šťávy, jejíž barva se v závislosti na použitých jablkách pohybuje od medově zlaté až po narůžovělou a která se ani nemusí přislazovat, protože jablka jsou sama o sobě sladká až dost. Šťávu je dobré přechovávat v lednici a do dvou dnů po udělání zkonzumovat, aby nezačala kvasit (proto je dobré vždycky dělat jenom takové množství, aby se spotřebovala).
Zrovna dneska se chystáme samoser, jak se jí u náš říká (z toho asi odvodíte, že šťáva má skutečně pročišťující účinky), dělat a asi do něj zkusíme přihodit kousíček skořice a trochu hřebíčku, aby byla v chuti zase jednou trochu změna. :3
Komentáře
Okomentovat
Moc mi tady nemaluj, okomentuj a upaluj! 🎀