Křupavá mňamka aneb ovesné koláčky

Zase jsem se rozhodla rozšířit obsah mé vychytávkové a částečně kulinářské (pokud se to tak tedy dá nazvat ... aneb jak dobře vaříte na škále mezi Láďou Hruškou a Hannibalem Lecterem) rubriky, a to tentokrát na celkem zdravou, ale především fakt dobrou sladkou mňamku, kterou máme s maminkou vyčtenou z nějakého ještě těžce komunistického ženského časopisu z roku 1988. (ale neděste se, chutná to fakt dobře :D)


Budete potřebovat 8 dkg másla (nebo máslového tuku), 8 dkg cukru (v našich poměrech se dává jenom trocha DiaChromu), 8 dkg ovesných vloček, 10 dkg hladké mouky, 1 vejce, lžička prášku do pečiva, špetka soli, rozinky a oříšky (lískové, vlašské, prostě jaké chcete) podle chuti.

Utřeme máslo s cukrem, pak přidáme sůl, celé vejce, vločky, prosátou mouku s práškem do pečiva, nahrubo nasekané rozinky a ořechy a všechno dobře promícháme, až nám vznikne těsto. Z toho pak děláme malé placičky, které dáme na plech (lepší je s pečicím papírem), doprostřed uděláme důlek a do něj dáme trochu meruňkové marmelády (je jasné, že domácí je prostě domácí). Pečeme při mírné teplotě (takže přibližně mezi 150 až 175 stupni), dokud zkrátka nejsou koláčky pečené, to poznáte.


My osobně je pečeme z dvojité dávky, z té původní by jich asi bylo dost málo.

Pokud si dobře vzpomínám, jednou jsme na ně zkusily dát jinou marmeládu, mám pocit, že višňovou. A nebylo to ono. Ta meruňková je prostě výraznější a ke koláčkům, které jsou měkoučké, ale zároveň díky oříškům i křupavé, se zkrátka hodí víc. >:3

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas