Křupavá mňamka aneb ovesné koláčky

Zase jsem se rozhodla rozšířit obsah mé vychytávkové a částečně kulinářské (pokud se to tak tedy dá nazvat ... aneb jak dobře vaříte na škále mezi Láďou Hruškou a Hannibalem Lecterem) rubriky, a to tentokrát na celkem zdravou, ale především fakt dobrou sladkou mňamku, kterou máme s maminkou vyčtenou z nějakého ještě těžce komunistického ženského časopisu z roku 1988. (ale neděste se, chutná to fakt dobře :D)


Budete potřebovat 8 dkg másla (nebo máslového tuku), 8 dkg cukru (v našich poměrech se dává jenom trocha DiaChromu), 8 dkg ovesných vloček, 10 dkg hladké mouky, 1 vejce, lžička prášku do pečiva, špetka soli, rozinky a oříšky (lískové, vlašské, prostě jaké chcete) podle chuti.

Utřeme máslo s cukrem, pak přidáme sůl, celé vejce, vločky, prosátou mouku s práškem do pečiva, nahrubo nasekané rozinky a ořechy a všechno dobře promícháme, až nám vznikne těsto. Z toho pak děláme malé placičky, které dáme na plech (lepší je s pečicím papírem), doprostřed uděláme důlek a do něj dáme trochu meruňkové marmelády (je jasné, že domácí je prostě domácí). Pečeme při mírné teplotě (takže přibližně mezi 150 až 175 °C), dokud zkrátka nejsou koláčky pečené, to poznáte.


My osobně je pečeme z dvojité dávky, z té původní by jich asi bylo dost málo.

Pokud si dobře vzpomínám, jednou jsme na ně zkusily dát jinou marmeládu, mám pocit, že višňovou. A nebylo to ono. Ta meruňková je prostě výraznější a ke koláčkům, které jsou měkoučké, ale zároveň díky oříškům i křupavé, se zkrátka hodí víc. >:3

Komentáře

Populární příspěvky z tohoto blogu

Knížky s nádechem asijských kultur

Přineste hřebíky, už je tady zas